Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Τα γκέτο που φτιάχνουν οι Τούρκοι στη Γερμανία (και τα παραμύθια της 'ενσωμάτωσης')



Οι Τούρκοι φτιάχνουν γκέτο στη Γερμανία*


Σε ένα προκλητικό λόγο του στην Κολονία τον Φεβρουάριο του 2008, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την αφομοίωση των ξένων έγκλημα κατά της ανθρωπότητας(!).


(Σχόλιο ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ:. Έμμονη ιδέα του έχει γίνει φαίνεται του Ερντογάν, τα «εγκλήματα της κατά ανθρωπότητας». Να υπενθυμίσω ότι με αφορμή το δημοψήφισμα στην Ελβετία για τους μιναρέδες, είχε κάνει πάλι μία ίδια δήλωση: «Η ισλαμοφοβία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είχε πει. Δηλώνω ευτυχής που βλέπω ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι τόσο – μα τόσο - ευαίσθητοι με την ‘ανθρωπότητα’ και τα ‘ανθρώπινα δικαιώματα’. Μπορούμε, επιτέλους, να ησυχάσουμε και να χαρούμε, αφού ένα κράτος σαν την Τουρκία αρθρώνει λόγο εναντίον της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερασπίζεται αυτήν την καημένη και ανυπεράσπιστη ανθρωπότητα, που τόσο πολύ κινδυνεύει από τα άγρια στίφη των απολίτιστων και βάρβαρων Ευρωπαίων. Το μόνο που με απασχολεί είναι που δεν βλέπω αυτήν την έρμη την ανθρωπότητα να χαίρεται. Ούτε και να ησυχάζει. Μάλιστα, νομίζω ότι την είδα λίγο να γουρλώνει τα μάτια της….Μπα, σε καλό της! Τι σου είναι και αυτές οι ανθρωπότητες τελικά…Τόσο δύσπιστες. Καταντάει ρατσιστικό.)


Κάλεσε, βέβαια, (ο Ερντογάν) τους συμπατριώτες του να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία, απαιτώντας όμως συγχρόνως αμιγώς τουρκικά σχολεία... Η ομιλία του είχε προκαλέσει τότε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις.


Τον Ιανουάριο του 2009, το Ινστιτούτο Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Βερολίνου συμπέραινε σε έρευνά του ότι οι Τούρκοι μετανάστες αν και ζουν δεκαετίες στη Γερμανία - οι μισοί μάλιστα έχουν γεννηθεί εκεί-, δεν ενσωματώνονται. Η κατάσταση περιγράφεται πολύ παραστατικά στην έρευνα: «Βρίσκονται ήδη πολύ καιρό στη χώρα, αλλά είναι σαν να μχν έχουν έρθει ακόμα»...


Οι αριθμοί


Τα στοιχεία είναι εύγλωττα: Μόνο το 32% των Τούρκων μεταναστών έχει πάρει τη γερμανική υπηκοότητα, το 30% δεν έχει καν απολυτήριο δημοτικού και μόλις το 14% έχει απολυτήριο λυκείου. Συνέπεια του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου είναι η ανεργία των Τούρκων (31%) και η εξάρτηση από τα κοινωνικά επιδόματα.


Εξίσου μεγάλη παραμένει η ανεργία και μεταξύ των νεότερων. Οι Τούρκοι ζουν και παντρεύονται μεταξύ τους(93%), - ενώ εισάγονται ακόμα και νύφες από την Ανατολία. Η συντριπτικά πλειονότητα των γυναικών παραμένει στο σπίτι, δεν μαθαίνει ποτέ γερμανικά και τα παιδιά τους είναι, φυσικά, ξεκομμένα από την κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει δημιουργηθεί μια παράλληλη τουρκική κοινωνία στις γερμανικές πόλεις.


Οι πλέον ενσωματωμένοι, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, θεωρούνται οι αλλοδαποί από τις Χώρες της Ε.Ε., ακόμα και από τον ευρωπαϊκό Νότο (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), αν και είχαν παρόμοια κοινωνικά προέλευση και μορφωτικό επίπεδο με τους Τούρκους.


Θεαματικά έχουν ενσωματωθεί οι Γερμανοί ομογενείς από τις ανατολικές ώρες οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά σε παρόμοια έρευνα. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι είχαν εξαρχάς υψηλό μορφωτικό επίπεδο και γνώριζαν στοιχειώδη γερμανικά.


Ανατολή και Δύση


Οι δύο αυτές ομάδες δεν έχουν σοβαρές δυσκολίες να έλθουν σε επαφή με την κοινωνία, μορφώνονται και βρίσκουν τον δρόμο τους επαγγελματικά.


Ιδιαίτερα, όμως, φροντίζουν τη μόρφωση των παιδιών τους και οι πολύ εργατικοί Βιετναμέζοι.


Προβλήματα ενσωμάτωσης ανάλογα με των Τούρκων εμφανίζουν μόνο οι Αφρικανοί και θα περάσουν γενιές για να φτάσουν οι δύο αυτές ομάδες το επίπεδο των γηγενών, παρά τις προόδους όσων έχουν ήδη γερμανικό διαβατήριο. Δυσκολίες ενσωμάτωσης πάντως αντιμετωπίζουν και οι πρόσφυγες από τη Γιουγκοσλαβία.


Οι ερευνητές προτείνουν ως ριζική λύση να παίρνουν τα παιδιά των ξένων αυτομάτως με τη γέννησή τους τη γερμανική υπηκοότητα χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Ευσεβής πόθος και στόχος βέβαια, είναι και η αυτόματη ενσωμάτωση στην κοινωνία. Είναι όμως τόσο αυτονόητη για όλους; Πολλοί Τούρκοι, λχ., δεν στέλνουν καν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο, επειδή φοβούνται μην εκχριστιανιστούν. Και τα μικρά κοριτσάκια με μαντίλα συνεχώς πληθαίνουν.


Πως θα πεισθούν να αλλάξουν συμπεριφορά;


Σε πρόσφατη συνέντευξή του, μάλιστα, ο σοσιαλδημοκράτης -πρώην- γερουσιαστής Βερολίνου Τίλο Σάρατσιν (φωτο) είπε χαρακτηριστικά ότι «οι Τούρκοι και οι Άραβες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ενσωματωθούν».

Οι οργανώσεις τους διαμαρτυρήθηκαν οργισμένα και ο ίδιος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.


Το θέμα αυτό μπορεί να έληξε, όμως το ίδιο το πρόβλημα της ενσωμάτωσης των ξένων στη Γερμανία παραμένει έπειτα από δεκαετίες ορθάνοιχτο.


http://redskywarning.blogspot.com/2010/02/blog-post_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: